BEELDZORG

IS BEELDBELLEN
IETS VOOR JOU?

Weet jij wat beeldbellen is? En ken je de Beeldzorg Centrale van ASVZ? Die kun je altijd bellen; overdag én ’s nachts. Er zijn tegenwoordig ook ervaringsdeskundigen die je meer kunnen vertellen over beeldzorg.

Beeldzorg is begeleiding maar dan via een beeldscherm. Je praat via een beeldscherm of iPad met een begeleider. Deze begeleider zit op een locatie van ASVZ. Deze locatie noemen we de Beeldzorg Centrale.

Altijd iemand aanwezig

Er is altijd een begeleider op de Beeldzorg Centrale aanwezig. Overdag maar ook ’s nachts. ’s Nachts is de begeleider wakker, dus je hoeft niet na te denken of je wel mag of kan bellen. Dat mag altijd! Je kan overal voor bellen. Bijvoorbeeld als je een brief hebt gekregen die je niet goed begrijpt. Of om gewoon iets te vertellen wat je hebt meegemaakt. Dat kan handig zijn. Want soms is je eigen begeleider niet aanwezig of met iets anders bezig. Of soms is het fijn om even met iemand anders te praten.

Beeldzorg aanvragen

Beeldbellen doe je via een beeldscherm met een camera. Er zijn speciale beeldschermen. Zo’n scherm noemen we de shuttle. Je kan ook beeldbellen met een iPad of via een app op je mobiele telefoon. Je kan je eigen iPad gebruiken of je kan er eentje lenen van ASVZ. Wil jij ook beeldbellen? Dan moet je samen met je persoonlijk begeleider een aanvraag doen. Als je beeldzorg gebruikt, houd je ook je eigen begeleider. Dat blijft hetzelfde.

Ervaringsdeskundigen

Sinds kort zijn er ervaringsdeskundigen bij de Beeldzorg Centrale. Dat zijn mensen die bij ASVZ wonen. Zij gebruiken zelf ook beeldzorg en kunnen daar veel over vertellen. Dat doen ze bijvoorbeeld op een bewonersvergadering, bij een cliëntenraad of tijdens een workshop. Ze kunnen ook op jouw woning langskomen om meer te vertellen.

Renée van Vugt Ervaringsdeskundige beeldzorg

‘Beeldzorg is ideaal als de begeleider nog niet aanwezig of druk is. Dan kan ik toch met mijn verhaal bij iemand terecht! Voor een praatje, maar ook als ik bijvoorbeeld ruzie heb gehad met een andere bewoner. In het begin is het spannend, maar door te oefenen met begeleiding gaat het beter.’

FILMPJE

Bellen met de Beeldzorg Centrale. Hoe gaat dat? Bekijk het filmpje.

Ervaringsdeskundigen vertellen over beeldzorg

Herman de Knoop

‘Als ik pijn heb, dan bel ik naar de Beeldzorg Centrale. Door het gesprek kan ik zonder pijn gaan slapen. Ook is het fijn om te bellen als ik me wel eens alleen voel. Dan is het gezellig om even met iemand te praten.’

Monique Bouwman

‘Als ik gespannen ben, bel ik soms naar de Beeldzorg Centrale. Hierdoor wordt mijn spanning minder en wordt het rustiger in mijn hoofd.’

Daniël Stomphorst

‘Ik woon zelfstandig met ambulante begeleiding. Ik heb nog geen beeldzorg, maar wil het graag gaan uitproberen.’

Deel dit artikel