SLIMMEAPPARATEN IN DE ZORG

WAT IS DOMOTICA?

Er komen steeds meer slimme apparaten om de zorg te verbeteren. Een apparaat is slim als het dingen voor je doet. Bijvoorbeeld het uitluistersysteem van de nachtzorg of de Beeldzorg Centrale.

Ook bij ASVZ worden deze apparaten steeds vaker gebruikt. Zoals de microfoons en camera’s die gebruikt worden door de nachtdienst. Andere voorbeelden zijn de digitale informatieschermen in sommige woningen of de beeldzorg. Deze slimme apparaten noemen we ook wel: domotica.

Duidelijke afspraken

ASVZ vindt het belangrijk om deze slimme apparaten in de zorg te gebruiken. Maar ASVZ doet dit niet zomaar. Het gebruik van een camera in je slaapkamer kan bijvoorbeeld je veiligheid verbeteren, maar is niet goed voor je privacy. We maken hier duidelijke afspraken over. Er zijn wetten en regels over domotica. Hier houdt ASVZ zich aan.

Wanneer gebruikt ASVZ domotica?

Domotica wordt alleen gebruikt als het ook echt nodig is. Het moet de cliënt helpen in het dagelijks leven. Door technische apparaten te gebruiken kan iemand bijvoorbeeld meer zelfstandig blijven wonen. Wel zo prettig!

Toestemming geven

Als cliënt geef je toestemming om domotica te mogen gebruiken. Ook moet ASVZ goed aan jou uitleggen wat domotica is en waarom het gebruikt gaat worden. Als je geen toestemming geeft en ASVZ gaat toch dit soort slimme apparaten gebruiken, dan is het een vrijheidsbeperkende maatregel. Dan geldt de wet BOPZ en vanaf 2020 is dat de Wet Zorg en Dwang (Wzd). Waarom jij kiest voor domotica staat opgeschreven in jouw IP. Jouw persoonlijk begeleider schrijft op waarom en in welke situatie apparaten gebruikt worden. En wat de nadelen voor jou kunnen zijn.

Domotica is nooit 100% veilig

Ook als we domotica gebruiken kan er toch iets mis gaan. Hier moeten we goed met elkaar over praten. Ook dit schrijven we dan op in het IP.

Wat weet jij van de nachtdienst?

Ricardo van Os helpt met dit tijdschrift. Hij vroeg aan bewoners van de Merwebolder wat zij wisten van de nachtdienst. Dit waren hun antwoorden:

  • Ze lopen in de nacht rond en gaan naar cliënten als dat nodig is.
  • Als je de nachtdienst nodig hebt, moet je op de rode knop in je kamer drukken.
  • Je kan zien wanneer de nachtdienst inluistert op je kamer. Dan gaat het groene lampje op het kastje in je kamer branden. Dat is fijn want dan weet ik dat ze me horen.
  • De nachtdienst zit in het hoofdgebouw. Als iemand roept of op de knop drukt, zien en horen de medewerkers dat.

FILMPJE

Wil je meer weten over de nachtdienst van ASVZ? Bekijk het filmpje:

Deel dit artikel