RECHTEN

RECHT OP INFORMATIE

Ieder mens heeft rechten. Ook als je begeleiding krijgt van een zorginstelling. Het is belangrijk dat je weet wat je rechten zijn. Daarom vertellen we in dit tijdschrift over je rechten. Dit keer vertellen we over het recht op informatie.

Je hebt recht op alle informatie die voor jou belangrijk is. En die informatie moet jij ook goed kunnen begrijpen. Je mag alles vragen wat je wilt weten. Jij beslist wat voor jou belangrijk is. Het gaat namelijk over jouw leven. Je mag bijvoorbeeld alles lezen wat er in jouw dossier staat. Je mag ook je individuele plan (IP) lezen. Of je kunt je begeleider vragen om het voor te lezen. Je mag ook altijd lezen wat begeleiders over jou opschrijven. Je hebt ook het recht om te kiezen of je iets niet wilt weten. Je begeleider hoeft je dat dan niet te vertellen. Tenzij je gevaar loopt als je iets niet weet.

Grenzen

Er zitten ook grenzen aan het recht op informatie, omdat begeleiders de plicht hebben om goede zorg te geven. Goede zorg geven is soms belangrijker dan je recht op informatie. Dan vertellen ze jou niet alles. Je kan bijvoorbeeld heel gespannen worden van informatie. Zo gespannen dat je misschien ziek wordt of niet naar je werk kan gaan. Je begeleider moet dat dan wel aan je vertegenwoordiger vertellen. En het moet altijd in je IP staan. Je begeleider mag dat niet alleen beslissen. Hij moet overleggen met andere begeleiders en met je vertegenwoordiger.

Deel dit artikel