NIEUWE WET

WIL JIJ DONOR WORDEN?

In jouw lichaam zitten organen, zoals je hart, lever en nieren. Zonder deze organen kan je niet leven. Als je dood gaat, kunnen jouw organen andere mensen die ziek zijn helpen. Het weggeven van je organen aan zieke mensen noemen we doneren.

Je mag zelf zeggen of je jouw organen wilt doneren als je dood bent. Dat kan je invullen in het donorregister van de overheid. Dat is een overzicht waarin van iedereen staat vermeld of je wel of niet donor wilt zijn. Zo weten je familie en de dokter wat jouw wens is.

Nieuwe wet

Op 1 juli is er een nieuwe wet over het doneren van organen. Dat is de donorwet. In de nieuwe wet staat dat organen en weefsels van mensen die geen keuze hebben ingevuld in het donorregister, aan zieke mensen mogen worden gedoneerd. Er staat dan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie.

Kiezen

Het is belangrijk dat je zelf je keuze invult in het donorregister. Dat kan op de website www.donorregister.nl. Je kunt je keuze altijd weer veranderen. Je kunt ook een papieren donorformulier ophalen bij jouw gemeente en die opsturen.

Nadenken over jouw wensen

Het is belangrijk dat je goed over jouw wensen nadenkt. Zodat je een keuze kan maken die goed voor jou voelt. Praat daarom ook over jouw keuze met familie, vrienden of je begeleider.

Wil je meer weten over donor worden? Bekijk dan het filmpje!

Deel dit artikel