RECHTEN

RECHT OP GEHEIMHOUDING

Iedereen heeft recht op geheimhouding, maar je moet wel goed ondersteund worden. Daarom is het belangrijk dat begeleiders veel van jou weten, maar niet iedereen heeft alle informatie nodig, zoals invalkrachten en stagiaires. Je begeleider mag wel aan anderen over jou vertellen als jij het goed vindt.

Alle gegevens van jou staan in je dossier. Vroeger was je dossier een map met papieren. Tegenwoordig staan je gegevens in de computer. Alleen mensen die dat mogen, kunnen in jouw dossier kijken. Sommige cliƫnten hebben een wettelijk vertegenwoordiger. Die persoon mag ook de informatie lezen.

Je eigen dossier lezen

Je mag zelf je eigen dossier lezen. En je mag lezen wat er over jou in de dagrapportage staat. Als je lezen lastig vindt, kun je vragen of iemand het je voorleest. Het is goed als je begeleider met jou overlegt wat hij opschrijft. Samen kun je dan kijken welke informatie over jou belangrijk is.

Grenzen

Begeleiders moeten jou goede zorg kunnen geven, daarom zitten er ook grenzen aan jouw recht op geheimhouding. Bijvoorbeeld als anderen gevaar lopen of ernstig benadeeld worden. Dat moet dan wel eerst met jou besproken worden.

Wil je meer weten over je rechten? Kijk dan op de website van de LFB www.rechtenvanclient.nl

Deel dit artikel